Glavni | Registracija | Prijava Dobro došli na VipZabavi! Molimo vas da se registrujete. Guest | RSS
Meni sajta
Pretraga
Volim te!
Ankete
Koliko je trajala vaša najduža ljubavna veza?
Total of answers: 312
Tv Programi
Logovanje
Login:
Password:
Main » 2010 » January » 19 » Predskazanje
4:48 PM
Predskazanje


Predstavljamo najkreativnije prototipove u prošloj godini

Konceptni automobili su, otprilike, rekli bi Srbi, „mož’ da bidne, al’ ne mora da znači".

Zapravo, reč je o prototipovima koji koračaju po bližoj ili daljoj budućnosti. Kroz njih, dizajneri i inženjeri pokazuju gde je granica njihove mašte i znanja, ali i nastoje da usmere budućnost u najboljem smeru. Pojedini imaju zadatak da pokažu novi stil svog brenda, dok nekolicina najavljuje modele iz bliske budućnosti. Kurir vam predstavlja koncepte koji su obeležili godinu za nama. Naravno, naglasak je na čistom pogonu, odnosno težnji da se sa „zelenim" tehnologijama ne izgube performanse i strast za brzinom.

Koncept koji je 2009. zadivio svet je „BMNJ vižen". Pokreće ga hibridni pogon, koji se sastoji od trocilindričnog turbodizela (163 KS) i dva elektromotora (svaki od 85 KS), po jedan na svakoj osovini. Sve zajedno broji 356 konjskih snaga i 800 Nm momenta. Do stotke ubrzava za samo 4,8 sekundi, a maksimalna brzina je limitirana na 250 km/h. Troši samo 3,7 litra, a za prenos je zadužen šestostepeni menjač sa dva kvačila. Baterije se pune preko kućnog utikača na 220 V za samo dva i po sata, a preko napona od 380 V, „toči" do „vrha" za samo 44 minuta. Autonomija je čak 700 kilometara.

Veoma zapažena bila je „GM korveta stingrej", inspirisana originalnim modelom iz 1959. godine, ali je sada napravljena za snimanje filma „Transformersi".
Kada se pojavio „pežo BB1", niko nije verovao da će stići do serijskih traka, ali Francuzi su prošle nedelje to potvrdili. Ide na struju, može da razvije 60 km/h i ima autonomiju od 120 km u gradu. Iako je dugačak samo 2,5 metara, može da poveze četvoro putnika, što ga čini veoma sličnim „tojoti iLJ", ali ima i prtljažnik od 160 litara.

„Audi a’kimono", sem što ima kosooke crte lica, donosi revoluciju jer će se njegova silueta videti i noću zahvaljujući specijalnim svetlima. Projektovao ga je Bugarin Teodor Kjučvov Dorteo, na konkursu koji je raspisao glavni dizajner „Audija" Valter da Silva pod nazivom „Ako hoćete da vidite novi ‘audi’, dizajnirajte ga".
I „Reno" je najavio da će koncept „zoe" stići do proizvodnih pogona 2012. godine. To će biti prvi serijski „reno" na električni pogon, ima strujnu agregat od 75 kilovata, juri 140 km/h i s punim baterijama prelazi 160 km.

„Tojota", koja je svetu poklonila hibridni pogon, nastavlja svoju ekološku misiju studijom FT-EV, što označava električno vozilo. S dužinom od samo 2.730 mm, kraći je od modela „iLJ" za 255 mm, ali takođe ima četiri sedišta. Baterije obezbeđuju prelazak 90 gradskih kilometara, a najveća brzina je 100 km/h.
„Honda" je u prošlu godinu dovezla koncept „skajdek", čija se vrata otvaraju poput makaza. Ima tri reda sedišta, a pokreće ga hibridni pogon.

„Sitroen" je, kao iz inata, kreirao koncept „revolt". „Spačekoliki" buntovnik donosi puni sjaj poznatog ekscentričnog dizajna, iako je dugačak samo 3,68 m. Ima zadatak da doveze „Sitroen" u električni svet. Reč je o „plag-in" pogonu, odnosno mogućnosti da se vozi kao hibrid, ili elektromobil. 

Izvor : Kurir

Category: Film, Media & Fun | Views: 381 | Added by: Wampir | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
VipZabava
Stihovi
Video Nedelje
Kursna Lista
VipZabava
- - - - - - - - - - - - - - - -
VipZabava
- - - - - - - - - - - - - - - -
Pozovi prijatelje na
Vip Zabavu
Bookmark and Share
- - - - - - - - - - - - - - - -
Subscribe
- - - - - - - - - - - - - - - -
Statistika

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Copyright by ™ VipZabava Desing by Wampir ® 2024