Glavni | Registracija | Prijava Dobro došli na VipZabavi! Molimo vas da se registrujete. Guest | RSS
Meni sajta
Pretraga
Volim te!
Ankete
Koliko je trajala vaša najduža ljubavna veza?
Total of answers: 311
Tv Programi
Logovanje
Login:
Password:
Main » 2010 » January » 12 » Seks počinje u glavi
1:53 PM
Seks počinje u glavi


Dosadašnja ispitivanja faktora koji utiču na seksualne performanse uglavnom su se fokusirala na fiziologiju tela, zanema­rujući ulogu mozga. Ali izgleda da baš on igra ključnu ulogu u seksualnoj (dis)funkciji žena

Više od 40 odsto žena uzra­sta između 18 i 59 godina imaju seksualnu disfu­nkciju, sa gubitkom interesovanja za seks (takozvani "hipoaktivni seksualni nagon", skraćeno HSN), što je ujedno i najčešći poremećaj seksualnosti kod žena, kažu stručnjaci.

Multidisciplinarni tim Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford je posvećen istraživanju ovog i sličnih problema i otkriveno je da postoje promene u aktivnosti određenih predela mozga kod žena sa HSN, u poređenju sa ženama koje ne pate od ovog poremećaja, piše "Mens Helt" (Mean"s Health)

Dve regije mozga u kojima je registrovana povećana aktivnost kod žena sa HSN već su ranije povezane sa određenim funkcijama i to: središnja čeona vijuga sa povećanom pažnjom ka sopstvenom ili tuđem mentalnom stanju, a desna donja čeona vijuga sa inhibicijom sopstvenog emocionalnog odgovora.

Naučnici pretpostavljaju da povećana pažnja prema sopstvenoj reakciji na erotske stimuluse igra određenu ulogu u seksualnoj disfunkciji.

Povećana aktivnost entorinalnog korteksa zabeležena u kontrolnoj grupi je verovatno u vezi sa sposobnošću žena koje nemaju seksualnu disfunkciju, da se prepuste emocionalnim sećanjima na prethodne erotske doživljaje. Ali ono što sigurno pomaže je vizuelno lep veš u kom će se ona osećati poželjno.

Postojanje ovih veza ne znači da su one nužno i uzročno-posledične. Studija možda pokazuje kako preterano obraćanje pažnje na stvari može izazvati kočenje seksual­ne želje, ali i kako nedostatak seksu­alne želje u situaciji nabijenoj erotikom izaziva povećanu samo­svest.

Rezultati ove studije bacaju novo svetlo na žensku seksualnu funkciju, pogotovo na seksualnu želju. Sledeći korak je da ovu informaciju naučnici prevedu u klinički svet, naročito zbog mogućih kognitivnih i farmakotera­pijskih pristupa.

(MONDO)

Category: Ljubaw i Sex | Views: 231 | Added by: Licina_oo7 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
VipZabava
Stihovi
Video Nedelje
Kursna Lista
VipZabava
- - - - - - - - - - - - - - - -
VipZabava
- - - - - - - - - - - - - - - -
Pozovi prijatelje na
Vip Zabavu
Bookmark and Share
- - - - - - - - - - - - - - - -
Subscribe
- - - - - - - - - - - - - - - -
Statistika

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Copyright by ™ VipZabava Desing by Wampir ® 2019